Blog, İş Dünyası

Zirveler Bir Gün Olsun Zirvede Bitsin

26 Mart 2016

Zirve ve fuarlar sektörlerin vitrini ve iş bağlantıları için en uygun zeminlerdir. Ticaretin gelişmesiyle 20. yy’dan itibaren yaygınlaşan fuarlar yerel ve uluslararası düzeylerde organize ediliyor. Son yıllarda yeni gelişen sektörler de kendisini bu organizasyonlarla belli ederken geleneksel ürünlerin de pazar yeri etkinlikleri zirve veya fuar adı altında gerçekleşiyor.

Zirve ve fuar için önce ilgili sektörün ilgili şirketi veya kamu otoritesi bir tema üzerine karar verir ve çağrıya çıkar. İlgi duyan firmalar katılım sağlar.

Zirveyle fuarın en belirgin farkı, zirvelerin maksimum 2 gün olması ve ürün satış odaklı olmamasıdır. Fuarlarınsa en az 4 gün ve genellikle ürün satışı odaklıdır.

Bugüne kadar tecrübe ettiğim zirveleri düşündüğüm de ve zirvelere sık katılan arkadaşlarla konuştuğumda hep aynı geri bildirim: ikinci gün gereksizdi, kimse yoktu, firmalar stantlarını boşaltmıştı.

Zirve, organizasyonlarının temel noktası; “bir mesajı iletmektir.” Ve bir mesajı iletmek için dolu dolu bir gün yetiyor ve artıyor. Kalan kaynakların hepsi israf oluyor.

Firma tarafında ise; iki günlük zirvelere katılan kurumların önemli bir kısmı etkinlikte bulunulmasını çalışanından rica ediyor. Bu durumda da bir kişinin yine genellikle hafta sonunun tamamı “rica edilmiş” oluyor. Kurumların görevli personeli de bir an önce “kaçmaya” bakıyor.

İnsan kaynakları sektörü açısından bakacak olursak fuar&zirve performansının düşüklüğü daha belirgin.

Örneğin; İŞKUR, istihdam fuarını geçen yıl iptal etti. Resmi bir açıklama almış değilim ama buradan bakınca tablo belli.

Liselerden taşıma getirilen öğrenciler olmasa fuar ilk gün bile boş kalıyordu. İkinci ve diğer günler firma stant görevlilerinin, saat dolmadan çıkmaması için sürekli anonslar geçiliyordu. -Tabii firma çalışanların bunu dikkate aldığı söylenemez.-

Nitelikli insan kaynağı için de buralar uygun değil. Zaten bugün iş gücü piyasasının tamamına yakını lise ve üzeri mezuniyete sahip. Bunların tamamı Facebook* kullanıcısı. Dolayısıyla online başvuru yolunu gayet iyi biliyorlar. Firmaların önemli bir kısmının angarya bulduğu bu fuarlara her yıl tamamen “hatır” için stant parası verdiği biliniyor. Yine aynı İŞKUR fuarlarında düzenlenen eğitimlerde 8-10 veya 15 kişi ortalaması ancak yakalanıyordu.**

Ancak yakın zamanda üç tane zirveye şahitlik ettim. Üçü de ikinci günlerinde hüsrana uğramıştı.

O yüzden diyorum ki;

Zirveler bir gün olsun zirvede bitsin.

*İnternet kullanıcısı yerine Facebook kullanıcısı demeyi özellikle tercih ettim. Eğitim ve nitelik seviyesi düştükçe internetin bütün işlevleri Facebook’a atfediliyor.
**Yıldız Teknik’teki fuarda katılımlar daha iyiydi. CNR ve Esenler’de verdiğim rakamlar gerçekçidir.

You Might Also Like

No Comments

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: