Blog, Düşünce

Potansiyelimizi Abartıyor Olabilir Miyiz?

01 Eylül 2018

Öğretmenlerin, tembel çocukların velilerine söylediği “zeki ama çalışmıyor” sözünün koca bir yalan olduğunu fark etmek için 20’li yaşlarıma kadar gelmem gerekti. “Prenses kızım, aslan oğlum” diye evlat sevmenin handikaplarını görmek içinse 30’lara varmak yetti. Çünkü, prenses ve aslan çocukların gençlik hallerine tanıklık edebiliyorsunuz.

Prensesler düşündükleri kadar eşsiz değil; aslanlar telefonda oyun oynuyor.

“Zeki ama çalışmayan” çocuk, zeki falan değildir. Gerçek anlamda zeki çocuklar çalışır. Çalışmak için imkân ve ortam bulamamak farklı problemlerdir. Ayrıca bütün çocuklar çok zeki olmak zorunda değildir. Büyüme çağında özellikle 6 yaşına kadar çocuklarımızın birer dahi olduğunu düşünürüz. Çünkü 2 yaşında YouTube’da reklamı atlarlar, 3 yaşında televizyonu açıp 4 yaşında kumandadan TRT Çocuk bile açabilirler.   

8 yaşında atomu parçalamasını beklersiniz ancak çarpım tablosunu çarpamazlar.

Hepimiz an itibariyle potansiyellerimiz kadarız. Üzgünüm ki; bu net.

Yaptığımız mesleğin kapasitemizin altında mı olduğunu düşünüyoruz? Hayır, kapasitemiz tam olarak o meslek için yeterli. Hatta mesleğimiz, kapasitemizin üzerinde bile olabilir. Veya aldığımız maaş komşu Huriye Teyze’nin sümüklü oğlundan az mı? Hiç üzülmeyelim maaşımız olması gerektiği kadar. Çünkü komşu Huriye Teyze’nin çocuğu geceleri ders çalıştı, yazları staj yaptı, erken yaşta yurt dışına çıkma cesareti gösterdi. İnsanları ilk tanıdığımız halleriyle değerlendirmeyelim.

Potansiyelimizi bir de akranlarımızla karşılaştırdığımızda abartıyoruz. Çünkü akranlarımızı geçmeliyiz!

Yapılan bir deneyi Türkçeleştirelim; bütün arkadaşlarının 100.000₺ aldığı bir ortamda 90.000₺ almayı mı tercih edersin, yoksa bütün arkadaşlarının 10.000₺ aldığı bir ortamda 50.000₺ almayı mı? Samimi olalım, çoğumuz 50.000₺’yi seçeriz ki, deneye konu örneklem bunu yapmış. Çünkü hayat bir çoğumuz için 100 metre yarışı. “100 metre yarışı değil” diyen adam bile hepimizden iyi 100 metreyi koşuyor, sadece sahnenin arkasına bakmak gerek.

Potansiyel’imizi tanımlarken genelde “yapamadıklarımıza(!)” odaklanırız. Örneğin; yazar olmak için büyük bir potansiyeliniz olduğunu düşünmek bedava. Yılda 5 tane derli toplu basit bir blog yazmak? Efendim şimdi günde 1 saat az çalışsam, hafta sonu şu olmasa, hafta içi bu olmasa, akşam uykum gelmese… Demek ki yazar olma potansiyeliniz yok. Çünkü gerçek anlamda açığa çıkan potansiyelin önünde hiçbir güç duramaz.

Bir Türk klasiği;
Bu maaşa çalışacak adam mıyım?
Hayır değilsin.
O zaman işi bırak.
Yahu şimdi, şu taksit bu taksit bak eve de yakın…

Genelde keşfedilmeyi bekleriz ve bizi keşfetmeyen evrene küfrederiz.

Kanka, Steve Jobs, Bill Gates, Zuckerberg hep okulu bırakmış. Ben de bıraktım.
Şimdi ne yapıyorsun?
Lise mezunu saydı herkes beni. Kimse keşfetmedi, boş boş geziyordum.
Sonra?
Açıktan bitirdim okulu.
Şimdi?
Takılıyorum.

Büyük isimleri ortaya çıkaran şey eylemlerindeki mantık ve süreklilik değildir. Örneğin; dâhiler günde 5 saat uyuyorsa, günde 5 saat uyuyarak dahi olamazsınız. Dahi olmak doğuştan gelir. Sanatçının biri her gün iki saat yürüyor diye siz de iki saat yürüyünce bir Salvador Dali olmazsınız. Tek tip t-shirt istediğiniz kadar giyebilirsiniz, mağazada 15.90. Ancak 100 defa üst üste giyince içinizden Zuckerberg çıkmıyor. Minimalist olacağım diye fazla eşyalarınızı attığınızda genelde yenileri için boşluk görürsünüz, sadelik gurusu olmazsınız. Günde 10 kupa kahve içerek entelektüel patlamalar yaşayamazsınız. Denedim oradan biliyorum.

Her eylem her zaman aynı sonucu doğurmaz. Kişisel gelişim kitaplarının aksine 2+2= Elon Musk değil.

Ömrüne özendiğimiz insanların çoğu bizim aklımızın alamayacağı vazgeçişlerin neticesinde anıldıkları noktaya ulaşmışlardır.

Bütün bunları okuduktan sonra; potansiyelimizi abartıyor olabilir miyiz?

(Belki’si yok) Abartıyoruz.

Hem de çok.

***

Aslında Hürriyet’te yazacak adamım ama kıymetim bilinmiyor.

Neyse.

 

1 Eylül 2018

 

You Might Also Like

No Comments

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: